Американците возат се повеќе стари автомобили

Автомобилите, камионите и SUV? Crossover модели во САД стареат и достигнаа рекордна просечна старост од 12,6 години…

S&P Global Mobility, која ги следи податоците за државна регистрација на возила низ целата земја, рече дека просечната старост на возилата се зголемила за околу два месеци во споредба со минатогодишниот рекорд. Просечниот животен век на еден автомобил е зголемен за три месеци во 2023 година.

Со просечна продажна цена на нови возила во САД, нешто повеќе од 45.000 американски долари минатиот месец, многумина не можат да си дозволат да купат нови, иако цените се намалени за повеќе од 2.000 долари од највисоките во декември 2022 година, јавува Гласот на Америка (VOA – Voice o America).

„Цената сега е превисока за многу домаќинства, па мислам дека потрошувачите се туркаат во аголот кога мораат подолго да возат старо возило“, рече Тод Компо (Todd Camppau), директор на пазари во S&P Global Mobility.

Други фактори се тоа што луѓето размислуваат дали сакаат да купат електрично возило или да имаат гас-електричен хибрид или возило на бензин.

Многумина, вели Компо, се загрижени за изградба на мрежа за полнење за да можат да патуваат без да се грижат дека ќе останат без батерија.

Исто така, возилата се подобри деновиве и едноставно траат долго.

Продажбата на нови возила во САД почнува да се враќа на нивоата пред пандемијата, вели Компо и посочува дека очекува продажбата да достигне околу 16 милиони оваа година, во споредба со 15,6 милиони минатата година и 13,9 милиони во 2022 година.

НАЈНОВИ