Aston Martin планира робустен теренец инспириран од Lamborghini LM002

Според британските медиуми, Aston Martin планира да изгради робустен SUV модел инспириран од бруталниот модел LM002 на Lamborghini…

Таков иден роднина на DBX, според нивните планови, би бил скапа алтернатива на со форма на кутии, луксузни SUV модели како што се Land Rover Defender и Mercedes G-Class.

Во компанијата, новиот проект наводно внатрешно се нарекува „Проект Рамбо“ (Project Rambo).

Италијанското чудовиште со големиот V12  од 1980-тите, кое еволуирало од воен проект, често се нарекува Rambo Lambo, а Aston Martin мисли дека LM002 сестринскиот SUV модел на DBX, може да биде совршена скапа алтернатива за Land Rover Defender и Mercedes G- Класа.

Извори блиски до Aston Martin изјавија за Autocar дека луксузниот модел со четири врати ќе комбинира одлични теренски способности со нивоа на перформанси на патот во стилот на супер автомобили и може да биде ограничен на 2.500 единици за да гарантира ексклузивност.

Таква мала серија ќе бара таа да биде тесно поврзана со DBX.

Користењето на погонската единица 707 на DBX (има 707 КС) ќе му даде на новиот SUV многу перформанси (DBX достигнува 100 km/h за 3,1 секунда) и ќе бара минимална дополнителна развојна работа за да се калибрира за новата каросерија.

Се поставува друго прашање. Дали Aston Martin би можел да размисли да стави V12 мотор во новиот SUV за да помогне уште повеќе да се разликува од DBX и да ја оправда врската „Rambo“ со LM002?

Поточно, тоа би можел да биде V12 со 835 КС, за кој претходно се зборуваше дека ќе биде инсталиран во „нај ексклузивните модели на компанијата и со ограничена достапност“.

 

НАЈНОВИ