Dacia Sandero најпродаваниот автомобил во Европа во текот на февруари

Според податоците на JATO Dynamics (се однесува на 28 европски пазари), во февруари тековната 2024 година се регистрирани 988.116 нови автомобили, што е зголемување за околу 10 отсто….

Dacia Sandero е на врвот на листата на најпродавани автомобили во Европа во текот на февруари, со 20.797 единици (+13%).

На второ место е Tesla Model Y со 19.760 примероци (+7%), по што следи Volkswagen Golf (19.490, +45%) за заокружување на пиедесталот н напродавани модели на пазарите во Европа.

Најпродаваните автомобили во Европа во февруари 2024 година:

Dacia Sandero, 20.797 единици (+13%)

Tesla Model Y, 19.760 (+7%)

Volkswagen Golf (19.490, +45%)

Peugeot 208, 18.476 (+14%)

Citroen C3, 17.787 (+61%)

Škoda Octavia, 16.587 (+35%)

Toyota Yaris Cross, 15.760 (+7%)

Renault Clio, 15.002 (+26%)

Volkswagen T-Roc, 13.975 (-11%)

Peugeot 2008, 13.900 (+17%)

Најпродавани брендови во Европа во февруари 2024 година:

Volkswagen, 95.511 (-1%)

Toyota, 69.521 (+12%)

Peugeot, 57.987 (+8%)

Škoda, 57.638 (+14%)

BMW, 54.501 (+23%)

Renault, 49.348 (+6%)

Mercedes, 48.708 (+1%)

Dacia, 46.111 (+3%)

Audi, 45.664 (-7%)

Hyundai, 39.738 (+6%)

НАЈНОВИ