Државниот фонд на Бахреин сега поседува 100 отсто од акциите на McLaren

Бахреин Мумталакат холдинг компанијата (Bahrain Mumtalakat Holding Company) , државен богат фонд на Бахреин, ја презеде целосната сопственост на McLaren, зголемувајќи го својот удел од 60 проценти на 100 проценти…

 

Главниот извршен директор на групата, Пол Волш (Paul Walsh), рече дека овој потег „понатаму ќе им овозможи да се фокусираат на реализација на долгорочниот бизнис план“. Ова ќе вклучува инвестиции во нови производи и технологии.

Новите сопственици треба да помогнат во обезбедувањето финансирање и стабилност на компанијата додека работи на проширување, прилагодување и подобрување на квалитетот.

McLaren Automotive сега веројатно ја има финансиската поддршка што и е потребна за да го финансира развојот на идните модели и да ја наелектризира својата постава.

Производителот на суперавтомобили наиде на проблеми во последниве години, продавајќи некои од своите историски возила во 2022 година за да го финансира суперавтомобилот Arturo.

Во меѓувреме, некои извори велат дека McLaren планира да претстави наследник на хипер автомобилот P1 кон крајот на оваа година, со врати од галеб и со plug-in хибриден V8 мотор.

Новиот автомобил со кодно име P18 ќе има повеќе од 916 КС што ги имаше првиот McLaren P1.

Како што се очекуваше, V8 моторот и електромоторот(ите) ќе се комбинираат за да понудат повеќе од 1.000 КС.

Што се однесува до другите детали, засега се споменува шасијата од јаглеродни влакна, како и фактот дека хибридниот систем ќе биде околу 70% полесен од актуелната технологија на McLaren.

Дополнително, наследникот на P1 ќе добие и активен заден спојлер заедно со други аеро карактеристики кои произлегуваат од Формула 1 болидите.

 

 

НАЈНОВИ