Престана производството на Audi R8

Audi го прекина производството на TT на 10 ноември минатата година, додека пак на R8 требаше да биде пензиониран набргу потоа. ..

Меѓутоа, тогаш тоа не се случи и производството на топ спортскиот модел продолжи.

Иако првичниот план беше да се прекине производството пред почетокот на оваа година, R8 остана во сериските трки во фабриката Bollinger Hofe до сега.

Последниот пример беше R8 Performance quattro Edition во Вегас жолта боја и со тркала од 20 инчи во бронзена боја.

Знаејќи дека се ближи крајот на овој спортски модел, богатите купувачи изминатиот период брзаа да добијат нов примерок.

На пример, продажбата на Audi R8 се удвои минатата година на пазарот во САД. Американците купиле 631 автомобил во минатата 2023 година, што е зголемување за цели 101 отсто во споредба со годината пред тоа  (2022), кога биле продадени 314 автомобили.

Во контекст на информацијата и податокот дека Audi продаде 1.097 единици од R8 во 2022 година и 1.679 во 2021 година.

НАЈНОВИ