Фабриката на Xiaomi може да го произведе моделот SU7 за само 76 секунди

Производителот на паметни телефони и автомобили, Xiaomi, го произведува својот прв модел SU7 во супер фабриката Xiaomi во Пекинг, каде што се вработени само 20 работници и се инсталирани повеќе од 700 индустриски роботи…

Фабриката може да произведува 40 автомобили на секој час. Основачот, претседател и извршен директор на брендот, Леи Јун, откри дека кинеската фабрика може да произведе 40 автомобили Xiaomi SU7 за еден час. Тоа е еднакво на време на производство од 90 секунди за секој нов автомобил што ќе излезе од производната лента. Меѓутоа, кога фабриката, која има шест основни работилници, работи со полн капацитет, Xiaomi SU7 се произведува на секои 76 секунди, истакнува Леи Јун.

Високото темпо на производство е резултат на високо автоматизираната производна линија и вклучените напредни паметни техники. Повеќе од 700 индустриски роботи работат во фабриката за паметни супермаркети на Xiaomi. Тие извршуваат задачи како што се инсталација, проверка и транспорт. Во фабриката работат само 20 вработени, што е, да речеме, двојно помалку отколку во Чери, бидејќи главната работа ја вршат роботи. Работниците се потпираат на осум роботски раце по работна станица, по четири на секоја страна од автомобилот.

Роботските раце се програмирани да ја инсталираат вратата, ставајќи ја во соодветна положба, затегнувајќи ги завртките и прилагодувајќи ги шарките. Роботите го вградуваат и предното ветробранско стакло, но и задното стакло и панорамскиот покрив.

Потребни се помалку од 30 секунди од моментот на примање на деловите до нивното поврзување со каросеријата на автомобилот. Тоа е двојно побрзо од традиционалните автомобилски компании, според Xiaomi.

Производителот на паметни телефони/автомобили тврди дека оваа стратегија е три пати поефикасна од користењето само на човечки оператори. Xiaomi има имплементирано и паметен систем во продавницата за бои. Благодарение на флексибилната техника за сортирање на бои и употребата на роботи, времето на боење може да се скрати за 25 проценти.

Xiaomi моментално има 59 продажни места во 29 кинески градови, со цел до крајот на годината да се прошири на 211 локации во 39 градови. Сегашниот капацитет на фабриката е производство на 150.000 автомобили годишно, но ќе се прошири на 300.000 единици до 2025 година.

Xiaomi SU7 беше претставен на 28 март 2024 година, по повеќе од прифатлива влезна цена од 27.500 евра на кинескиот пазар.

Компанијата има за цел да продава 100.000 автомобили годишно во првата година на пазарот, што лесно ќе се постигне според сегашниот интерес на клиентите.

Сепак, кинескиот производител има план за производство од 900.000 единици во следните три години.

 

НАЈНОВИ