Колку луѓе не купуваат Teslas поради Илон Маск?

Сè помалку луѓе размислуваат да купат Tesla како нивен следен (електричен) автомобил…

Дејствата, испади и, воопшто, поларизирачката личност на Илон Маск (Elon Musk), извршниот директор на компанијата, се чини дека ги поттикнуваат купувачите заинтересирани за електричните автомобили на марката, според истражувањето на консултантската куќа Caliber.

Размислен резултат за Теslа, односно намерата за купување, во студијата на Calibar, падна на 31% во февруари. Тоа е помалку од половина од врвот од 70% во ноември 2021 година, кога Caliber започна да го следи интересот на потрошувачите за брендот.

Резултатот на Tesla падна за 8 процентни поени во споредба со јануари, додека резултатите на Mercedes, BMW и Audi, кои произведуваат и бензински и електрични модели, се зголемија благо во истиот период, зголемувајќи се од 44% на 47%, пренесуваат специјализираните портали.

Додека Tesla продолжи да бележи силен раст на продажбата минатата година, потпомогнат од агресивните намалувања на цените, тоа не беше случај во првиот квартал од 2024 година.

Овој пад на продажбата е уште еден знак дека доминацијата на Tesla на пазарот на електрични автомобили избледува. Со се пожестоката и многубројна конкуренција, угледот на Теslа и секогаш контроверзната личност на Илон Маск не помагаат.

Лошата репутација на Илон Маск меѓу јавноста и неговите политички ставови, кои понекогаш се контроверзни, очигледно одбиваат некои клиенти.

НАЈНОВИ