Fisker на работ на колапс: Сопственикот ја продава својата куќа

Се чини дека авантурата на Fisker во автомобилската индустрија ќе заврши лошо…

Брендот основан од Хенрик Фискер (Henrik Fisker) поминува низ тешки времиња, до тој степен што тој веќе ги предупредил своите вработени дека може да ги отпушти на краток рок доколку не се најдат дополнителни средства. А оваа потрага по финансирање очигледно се сведува на лично ниво бидејќи основачот и најголемиот акционер на компанијата ја ставил на продажба и својата луксузна палата.

Имено, Хенрик Фискер продава ултрамодерна куќа во Лос Анџелес за 35 милиони долари. Исклучително висока сума што одговара не само на големината и луксузот на куќата, туку и на нејзината привилегирана локација: во Холивуд Хилс, една од најексклузивните области на Лос Анџелес.

Како што пишуваат порталите, куќата на Фискер има 1096 метри квадратни (на вкупно 1740 квадратни метри земјиште), 6 спални соби и 8 бањи. Сместено е на рид, па има привилегиран поглед на градот кој се простира од неколку соби од куќата, вклучувајќи неколку спални соби и секако од базенот на импресивната тераса. Ги има сите удобности што би можеле да ги посакате: сауна, теретана, спектакуларна тераса… Гаражата не е преголема во споредба со остатокот од вилата и може да собере шест автомобили распоредени на два ката благодарение на хидрауличниот лифт.

Не знаеме зошто Хенрик Фискер ја ставил својата луксузна куќа на продажба, но вистината е дека неговата компанија моментално се наоѓа на преломна точка и претходно овој месец производителот објави дека наскоро ќе мора да поднесе барање за стечај доколку не добие финансиска поддршка. Интересно е тоа што куќата вреди повеќе од пазарната капитализација на Фискер: компанијата моментално се проценува на 26 милиони долари. Хенрик Фискер и неговата сопруга Гита Гупта-Фискер (Geeta Gupta-Fisker ) го купиле овој имот во 2021 година за 21,8 милиони долари. Доколку има некој заинтересиран, куќата се издава и за скромни 116.000 евра месечно.

 

НАЈНОВИ