Ирска размислува за специјален данок за електричните возила

Приходите во буџетот се намалуваат…

Автомобилите со мотори со внатрешно согорување се оптоварени со низа давачки или даноци кои го полнат државниот буџет. Некои од овие давачки ги заобиколуваат електричните автомобили, додека го субвенционираат нивното купување. Во исто време, даноците на електрична енергија не можат да се споредат со приходите од оданочувањето на горивото. Поради ова, државите собираат помалку пари, а како што се зголемува бројот на електрични возила, приходите дополнително ќе се намалуваат.

Сепак, веќе постои земја во Европската унија која предложи мерка за ублажување на економската загуба за земјата. Се предлага да се воведат ексклузивни патарини за електричните автомобили на начин да се надоместат загубите поради некористење фосилни горива.

Ирската влада е веќе блиску до донесување на оваа одлука. Тоа е закон на кој се работи повеќе од една година. Ирскиот Дејли Мејл ги откри овие планови пред речиси една година. Потоа се планира да се воведе патарина за електричните возила.

Следеа жестоки критики од дел од јавноста, па законот заврши на маргините. Како што пишуваaт специјализираните портали, новите документи објавени од ирското Министерство за транспорт повторно ја ставаат оваа можност на маса.

„Ваквиот план би можел да биде корисен прв чекор кон сеопфатен национален систем за наплата на корисниците на патиштата врз основа на растојанието и локацијата, што на крајот ќе биде потребно за да ги замени приходите од даноците за гориво“, велат владини извори. Алтернативно, владата исто така размислуваше да ги оданочи со годишна исплата во зависност од километражата што ја пријавил корисникот. Тие го опишуваат на следниов начин:

– Исто така, би можело да се промени годишната такса за автомобил по основ на поминати километри, во зависност од адресата на живеење на регистрираниот сопственик.

Ирската влада посочува дека сите предложени даноци за овие возила првично ќе бидат истражени пред имплементацијата, тестирани од еден или повеќе контролирани корисници, се со цел да се добијат потребните информации во овој поглед. Сепак, истата извршна власт наведува дека наједноставно би било да се наплаќа за користење на патиштата во вид на патарина за електричните автомобили. Сепак, не само овие возила ќе се полнат посебно, туку и моделите со мотори со внатрешно согорување. Друг момент за проучување ќе биде зголемувањето на цената на горивото за да се компензира намалувањето на побарувачката за него. На земјата и требаат пари…

НАЈНОВИ