Кинески Leapmotor ќе произведува мали електрични автомобили во фабриката Stellantis во Полска

Кинескиот Leapmotor ќе започне со производство на мали електрични автомобили во фабриката на Stellantis во Полска како дел од заедничко вложување, изјавија за Ројтерс два извори запознаени со ова прашање…

Производството на T03 ќе започне во фабриката Stellantis Полска во Тичи.

T03 е компактно електрично возило со батерии (BEV) и е најевтиниот од моделите на Leapmotor што моментално се продаваат.

T03 продаде 35.454 единици во 2023 година, придонесувајќи со 24,6 отсто во годишната продажба на Leapmotor од 144.155 единици, според податоците собрани од CnEVPost.

Други модели на Leapmotor се поскапите C10, C11, C01 и S01, со моделите од серијата C понудени во верзиите BEV и Extended Range Electric Vehicle (EREV).

Leapmotor на 26 октомври минатата година објави дека Stellantis ќе инвестира 1,5 милијарди евра (1,6 милијарди долари) во неа за приближно 20 отсто од акциите.

Двете компании планираат да основаат заедничко вложување наречено Leapmotor International за да се забрза и прошири глобалната продажба на производите на Leapmotor преку искористување на глобалните ресурси на Stellantis. Stellantis ќе поседува 51 отсто од заедничкото вложување, додека Leapmotor ќе ги држи останатите 49 отсто.

Заедничкото вложување ќе има ексклузивно право да врши извозни и продажни операции на сите други пазари во светот, освен во големата Кина, како и ексклузивно право на локално производство на производи Leapmotor.

НАЈНОВИ