Mercedes го запре развојот на нова платформа за луксузни електрични возила

Според извештаите од Германија, Mercedes-Benz донесе одлука да ги запре плановите за својата нова архитектура MB.EA Large…

Новата платформа, планирана да биде лансирана во 2028 година, беше наменета за наследниците на постоечките седани и теренци EQE и EQS.

Како што прво објави Handelsblatt, развојот на платформата MB.EA Large е откажан. Германското издание наведува дека одлуката е донесена поради слабата продажба на постоечките модели EQE и EQS, повикувајќи се на информации дадени од четворица одделни инсајдери.

Заштедите на инвестициите, направени со запирање на развојот и инфраструктурните промени на производствените локации, се проценуваат на 4 до 6 милијарди евра.

Mercedes-Benz првично планираше да развие две верзии на платформата MB.EA – MB.EA Medium за седанот EQC и SUV, како и MB.EA Large за поголеми, полуксузни автомобили.

Откако оваа структура сега е откажана, Mercedes-Benz има намера дополнително да ја развие платформата EVA2, која ја формира основата за постоечките модели EQE и EQS, со архитектура за полнење од 800V поставена да го замени системот од 400V што се користи денес.

Другите промени планирани за платформата EVA2 вклучуваат нова технологија на батериски ќелии и поефикасни електрични мотори за поголем опсег.

Заедно со MB.EA Medium, Mercedes-Benz има цврсти планови да ги развие платформите MMA (за компактни ЕВ), MB.AMG (спортски автомобили) и MB.VAN (комерцијални возила).

Според Handelsblatt, одлуката за откажување на плановите за платформата MB.EA Large е дел од поширокото преуредување на идните развојни активности на Mercedes-Benz. Производителот на автомобили неодамна ја одложи својата цел за постигнување на 50 отсто удел на електрифицирани возила (приклучни хибриди и електрични возила) во продажбата во 2025 година до 2030 година. условите дозволуваат“.

Поради прекинот во развојот на MB.EA Large, Mercedes-Benz се очекува да развие наследници на денешната седма генерација на S-класа, четвртата генерација на теренец GLE, трета генерација на купе GLE и трета генерација GLS како внатрешно согорување и plug-in хибридни модели, базирани на ажурирана верзија на денешната MRA платформа. Тие се наменети да се продаваат заедно со нивните електрични еквиваленти врз основа на надградената платформа EVA2.

НАЈНОВИ