Наследникот на Lamborghini Huracana добива plug-in хибриден погон со нов 4,0 литарски твин-турбо V8 мотор

Се вели дека наследникот на Huracan ќе означи значајна еволуција во линијата на суперавтомобили на Lamborghini…

Според некои медиуми, неговото име треба да биде Temerario („бестрашен“), што е името што CarBuzz го откри на почетокот на оваа година во документите за Европската канцеларија за интелектуална сопственост (EUIPO).

Шефот за продажба и маркетинг Федерико Фоскини (Federico Foschini ) во меѓувреме потврди дека замената за Huracan ќе има премиера во август.

Бидејќи не се планира механички поврзан Audi R8, според претходните информации, Lamborghini има слобода да развие замена за Huracan како независен производ, без никакви компромиси.

Наследникот на Huracan ќе го загуби атмосферскиот V10 мотор во корист на помалиот plug-in хибриден погонски систем, базиран на новиот 4.0-литарски твин-турбо V8 мотор со 800 КС и 730 Nm вртежен момент.

Хибридниот дел од погонот ќе се состои од три електромотори и батерии чиј капацитет и хемија не се објавени.

Еден од електричните мотори е сместен помеѓу V8 моторот и осумстепениот менувач со двојна спојка и сам произведува дополнителни 110 kW/150 КС и 300 Nm вртежен момент.

Покрај ова, на предната оска се инсталирани уште два електромотори. Lamborghini допрва треба да ги потврди целосните детали за предните мотори.

Фоскини тврди дека PHEV V8 е објективно подобар од SUS V8: „Самиот пакет е многу подобар од обичен, со мотор на внатрешно согорување,  автомобил. Постојат карактеристики што не можете да ги добиете без електричен мотор [како активно векторирање на вртежниот момент]; ви дава можност уште повеќе да го искористите потенцијалот на моторот“.

Електрификацијата е неопходна затоа што дури и Lamborghini мора да ги исполнува сè построгите регулативи за емисии.

Новитетот најверојатно ќе биде малку поголем автомобил од Huracan за да се приспособи на дополнителниот хардвер што го бара поставката PHEV.

НАЈНОВИ