Nissan ги прекина подготовките за производство на електрични возила во САД

Nissan Motor ги “паузира“ подготовките за производство на електрични возила во САД, според Automotive News…

Јапонската компанија го прилагоди распоредот за развој на некои модели на електрични возила и побара од добавувачите да ги стопираат развојните активности поврзани со тие проекти до понатамошно известување, пишува Automotive News, цитирајќи меморандум од Nissan.

Јапонскиот автомобилски гигант не одговори веднаш на барањето на Reuters за коментар на извештајот.

Суспензијата на Nissan се совпаѓа со слабеењето на побарувачката за електрични возила што ги поттикнува производителите ширум светот да се откажат од амбициозните планови за електрификација и да го пренасочат фокусот на хибридите и моделите со погон на гас.

Во март, Nissan го претстави планот за забрзување на транзицијата кон електрични возила на пазарите ширум светот, наведувајќи седум нови модели во САД до 2026 година и производствен центар, забележува Reuters.

НАЈНОВИ