Обновен Hyundai i30

Hyundai i30 штотуку помина низ нова промена, откако сегашната генерација на овој компактен модел веќе претрпе рестилирање во пролетта 2020 година…

Како и досега, обновениот i30 на европскиот пазар се нуди во hatchback, fastback и SW (вагон) верзии.

Исто така, има опционален пакет N Line кој, меѓу другото, вклучува саќе предна табла, преден браник со поголеми отвори за воздух, комплет прагови, заден дифузер, заден спојлер на покривот, тркала до 18 инчи, како како и изменета суспензија и систем за управување.

Сепак, промените за оваа сезона се скромни, па има суптилни визуелни разлики во однос на решетката и браникот, заедно со новите бои и новиот дизајн на тркалата. LED фаровите и задните светла сега се нудат стандардно.

Палетата на бои исто така е целосно обновена.

Од дванаесетте достапни бои, седум се нови: Abyss Black Pearl, Ecotronic Grey Pearl, Ultimate Red Metallic, Jupiter Orange Metallic, Meta Blue Pearl, Cypress Green Pearl и Sailing Blue Pearl.

Atlas White, Serenity White Pearl, Shimmering Silver Metallic, Shadow Grey (достапни само за линијата N) и Engine Red се пренесени од претходниот модел.

Внатре, i30 има три порти за полнење USB-C напред и назад и може да прима ажурирања на мапи преку воздух.

Има и ново LED внатрешно осветлување, а моделот може да се нарача со дигитална инструмент табла од 10,25 инчи.

Пакетот за помош на возачот е надграден со стандардна помош за избегнување судир, помош за задржување лента (LFA) и интелигентна помош за ограничување на брзината (ISLA). Изборно, можете да изберете и Highway Driving Assistance (HDA) 1.5 кој го одржува растојанието на возилото од пред автомобилот, автоматски ја прилагодува неговата брзина според лимитот и го задржува во тековната лента.

За да се зголеми ефикасноста, клиентите можат да се одлучат за хибриден погонски систем од 48 волти.

Системот го поддржува и го ослободува моторот со внатрешно согорување за време на вклучувањето и забрзувањето, со што се намалува потрошувачката на гориво и емисијата на CO2. Системот се напојува со електрична енергија што се обновува при сопирање.

Производството на освежениот i30 започнува во април во фабриката на Hyundai во Ношовице, Чешка.

НАЈНОВИ