Продажба на нови автомобили во Европа во првиот квартал од 2024 година

Српското здружение на увозници на возила и делови доби соопштение од ACEA (Европска асоцијација на производители на возила) за резултатите од продажбата („новорегистрирани автомобили“) во првитр три месеци од оваа 2924 година…

Во Европската унија (ЕУ) растот на продажбата е 4,4 отсто во првиот квартал споредено со истиот период минатата 2023 година. Продадени се 2.768.639 автомобили. Во јануари растот на продажбата е 12,1 отсто (851.690 продадени автомобили), во февруари 883.608 со раст на продажбата од 10,1 отсто, а потоа во март има пад на продажбата на нови автомобили во ЕУ од 5,2 отсто (1.031.875 автомобили) што се објаснува со неработните денови поради велигденските празници.

Пад на продажбата е забележан на сите поголеми пазари во ЕУ. Во Германија – 6,2 отсто, во Шпанија – 4,7 отсто, во Италија – 3,7 отсто, во Франција – 1,5 отсто.

Во март, пазарниот удел на електрични возила се лизна од 13,9 отсто во 2023 година на 13 отсто.

Пазарниот удел на продадените хибридни и plug-in хибридни возила се зголеми од 24,4 на 29 проценти. Продажбата на возила со бензин и дизел се намали од 51,8 отсто од пазарниот удел во 2023 година на 47,8 отсто во првиот квартал од оваа година. Возилата на бензин имаат 35,4 отсто од пазарниот удел, а возилата на дизел само 12,4 отсто.

Кварталните резултати од продажбата на електрични и хибридни (и plug-in хибридни) автомобили покажуваат дека честите написи во весниците за „значително послаба продажба“ не се точни.

Во првите три месеци од годинава во ЕУ се продадени 332.999 електрични возила наспроти 320.948 лани, што е раст од 3,8 отсто.

Најголем квартален раст е забележан на Кипар + 77,5 отсто, во Словачка + 50,9 отсто. Во Белгија + 49,6 отсто, Унгарија + 38,6 отсто, Франција + 23,1 отсто.

Продажбата на plug-in хибриди квартално се зголемила за 7,5 отсто (2023/24 година Во првите три месеци од годинава биле продадени 204.001 автомобил со овој погон, а во истиот период лани 189.768).

Најголем раст забележале автомобилите со хибриден погон, дури 19,7 отсто. Продадени се 801.315 од овие автомобили, а во периодот јануари-март 2023 година купувачите се одлучиле за 669.409 од овие возила.

Автомобилите кои користат бензин како гориво се продадени во првите три месеци од годинава за еден (-1,0) отсто помалку отколку во истиот период пред една година. Годинава се продадени 980.477 бензински автомобили, а лани 990.214.

Дизелите сè уште брзо исчезнуваат од европските патишта. Падот за три месеци оваа година е 10,6 отсто, бидејќи биле продадени 355.352 дизели наспроти 397.655 во првите три месеци од 2023 година.

Автомобилите на други видови горива (водородни горивни ќелии, примарен гас, ТНГ и други) бележат раст од 13,5 отсто, во првите 3 месеци од 2024 година се продадени 94.495, за разлика од истиот период лани кога биле продадени 83.269.

Интересно е што кога ќе се погледне вкупната продажба на нови автомобили во првите три месеци од годинава во земјите од ЕУ, ЕFТА (Норвешка, Швајцарија, Исланд) и Велика Британија, растот на продажбата е речиси ист – 4,9 проценти.

Продадени се 3.395.049 автомобили во споредба со 3.236.499 во истиот период во 2023 година.

Најголем пазар и натаму е Германија со 694.785 продадени автомобили во првите три месеци од годинава, што е раст од 4,2 отсто во однос на ланскиот прв квартал и продадени 666.818 автомобили.

FILE PHOTO: Electric vehicle (EV) models are displayed at the booths of Denza, a joint venture between Mercedes-Benz Group AG and BYD Auto, and Chinese EV maker Voyah, at a shopping mall in Beijing, China, Nov. 3, 2023. REUTERS/Tingshu Wang/File Photo

Што се однесува до земјите од нашето соседство, во Бугарија во првите три месеци се продадени 11.528 автомобили, што е огромен раст од 46,8 отсто. Во Хрватска се продадени 15.432 нови автомобили што е зголемување за 13,6 отсто. Унгарците купиле 31.673 нови автомобили (7,2 отсто раст), Романците купиле помалку автомобили во изминатиот квартал за дури 10,1 отсто – 33.228. Словенија во ова забележа тримесечен раст во однос на истиот период во 2023 година од 6,4 отсто со продажба на 13.993 автомобили.

Volkswagen е најголем продавач со 273.460 продадени автомобили во првиот квартал од 2024 година. Ова е за 1,1 отсто повеќе отколку во истиот период минатата година. Следат Toyota со 212.307 (+16,0 проценти), Škoda со 163.896 (+12,9), Peugeot со 161.372 (+0,04), BMW со 152.968 (+14,9), Renault со 144.163 (-3), Renault со 144.163 (-3) Da. 3,0), Mercedes- Benxz со 134.089 (- 4,2), Audi со 127.326 (-9,6).

Извор: Европска асоцијација на производители на автомобили (ACEA) JE Design

НАЈНОВИ