Производство на возила во светот во 2023 година

Српската асоцијација на увозници на возила и делови пренесува информации од Меѓународната организација на производители на моторни возила (OICA) која покажува дека минатата година во светот се произведени 93.546.599 возила (автомобили и лесни комерцијални возила)…

Возилата се произведени во 39 земји, а најголем светски производител е Кина со 30.160.966 возила.

По Кина, на второ место се САД со 10.611.555 возила. Трета е Јапонија со произведени 8.937.444 возила.

Земји каде што се произведени повеќе од еден милион возила се и Индија (5.851.507), Јужна Кореја (4.243.597), Германија (4.109.571 – само патнички возила, други податоци не се обезбедени), Мексико (4.002.047), Шпанија (2.451.221), Бразил (2.324). . Велика Британија (1.025.474).

Други земји, производители, кои не се членки на OICA произведоа вкупно 2.006.197 возила.

Само кога станува збор за патнички возила, произведени се 67.133.570 од нив.

Најмногу во Кина (26.123.757), САД (8.886.384), Јапонија (7.765.428), Индија (4.783.628), Германија (4.109.571).

Следат Јужна Кореја (3.908.747), Шпанија (1.907.050), Бразил (1.781.612), Чешка (1.397.816), Индонезија (1.180.00), Словачка (1.080.000), Франција (1.026.690).

Една година претходно, во 2022 година, во светот беа произведени 84.830.376 возила.

Во 2021 година таа бројка изнесува 80.004.575 возила, во 2020 година се произведени 77.438.570 возила, а во 2019 година се произведени 91.858.165 возила.

Во Европа (сите земји, не само ЕУ) во 2023 година се произведени 18.122.449 возила. Во 2022 година – 16.032.840, 2021 година – 16.137.638, 2020 година – 16.692.847 и во 2019 година 21.268.772 возила.

Извор: Меѓународна асоцијација на производители на моторни возила

НАЈНОВИ