Што најмногу ги нервира сопствениците на EV!

Направеното истражување ги „откри“ причините за незадоволство на оние кои купиле електрични автомобили…

Во периодот од две недели, кој заврши на петт февруари, во Шведска беше спроведена интересна анкета. Elbolaget Tibber е организација која спроведе студија во која беа вклучени локални сопственици на електрични автомобили. Тие луѓе беа замолени да одговорат на прашањето на истражувачот, пред сè, дали се задоволни од одлуката да купат електричен автомобил, а потоа, за оние кои се покајале, имаше и барање да ја објаснат основата на нивното жалење за „ погрешна одлука“.

Би било фер веднаш да се каже дека повеќето од испитаниците биле среќни што станале сопственици на возило на батерии. Истражувањето довело до сознание дека нереални 84% од учесниците во анкетата останале среќни во својот „нов живот“.

Но, во исто време, тоа значи дека имало и такви (една шестина) кои сфатиле дека грешат.

Љубопитните од истражувачкиот тим биле заинтригирани од причините за каење, па навлегле подлабоко во приказната. Околу 34% од возачите кои зажалиле за својата одлука велат дека нивната блузина била предизвикана од прескромниот опсег на возилото со едно полнење на батеријата.

На второ место од најраспространети причини, со 11%, се најде причината што открива дека во денешно време во Шведска е премногу тешко да се најде станица за полнење со струја.

Потоа, имаше 7% кои се пожалија на скапото „електрично гориво“, додека 5% од новите сопственици на ЕV сметаат дека е премногу комплицирано полнењето на батеријата.

„Иако опсегот на електрични автомобили беше предмет на опсежна дискусија, се чини дека повеќето сопственици на електрични автомобили генерално се задоволни од своите автомобили кога станува збор за ова прашање.

Исто така, среќен сум што гледам дека повеќето сопственици на електрични автомобили не мислат дека е скапо или комплицирано да се наплаќа милениче, што е вообичаена заблуда“, вели Тобијас Аспенберг, експерт за електрични автомобили во Tibber.

Голем број купувачи на електрични автомобили исто така известуваат дека станале посвесни за нивната потрошувачка на електрична енергија откако купиле електричен автомобил. Така одговориле неверојатни 61% од испитаниците.

„Денес е многу полесно и пофлексибилно да се поседува електричен автомобил отколку пред само неколку години. Денес, повеќето луѓе имаат кутија за полнење дома (т.н. wallbox) преку која го полнат својот електричен автомобил, а преку услугите како паметно полнење можете да ги намалите трошоците за полнење. Околу половина од сопствениците на електрични автомобили во Шведска избираат да користат паметно полнење на возила. Ова значи дека преостанатите сопственици на електрични автомобили сè уште имаат потенцијал соодветно да ги намалат трошоците за возење“, заклучува Тобијас.

НАЈНОВИ