Теslа ја намалува цената на FSD на 99 долари месечно

Tesla ја намали цената на својата целосна претплата на софтверот за самоуправување (FSD) на 99 долари месечно, од 199 американски долари месечно, бидејќи производителот на електрични возила има за цел да го зголеми усвојувањето на својот напреден систем за помош на возачот пред заработката во првиот квартал….

Намалувањето на цената доаѓа неколку недели откако Tesla започна бесплатна, едномесечна проба на FSD за секој американски клиент со компатибилен Tesla. Оваа пробна верзија сè уште работи. Порано познат како FSD Beta, Tesla сега го нарекува софтверот „Supervised FSD“ за да стане јасно дека софтверот не го претвора Tesla во автономни возила, а возачите сè уште треба да го следат софтверот што не се вози.

Елон Маск ( Elon Musk) ги повика возачите да купат софтвер за да ја зголемат вредноста на нивните автомобили и во 2022 година рече дека Теslа „во основа ќе вреди нула“ доколку не може да развие технологија за самоуправување. Навистина, акциите на Tesla може да се вреднуваат како голема технолошка компанија, но нејзините маржи продолжуваат да не потсетуваат дека Tesla сè уште е само производител на автомобили.

Сепак, поголемата достапност на FSDs може да ја зголеми веројатноста за регистрирање на возачи кои не го прават својот дел за следење на софтверот и можеби нема да можат да ја преземат контролата ако нешто тргне наопаку.

Се чини дека Tesla не ја променил еднократната куповна цена на FSD, која сè уште е 12.000 долари во САД, но таа цена исто така флуктуира во последниве години.

Потсетуваме, Теslа ја зголеми цената на FSD на 15.000 долари во Северна Америка во 2022 година, пред да ја врати на сегашната цена една година подоцна.

Сегашното намалување на цената, што донекаде го демократизира софтверот, е во целосна спротивност со изјавата на Маск пред само четири години на X, порано Twitter, дека колку поблиску FSD се приближува до целосната способност за самостојно управување, толку поголема ќе биде неговата вредност.

Маск тогаш рече дека софтверот би можел да се искачи на „веројатно над 100.000 долари“.

НАЈНОВИ