Теslа се откажува од целта да произведе 20 милиони возила до крајот на деценијата

Со испорачани повеќе од 1,8 милиони возила, Tesla забележа раст од речиси 38 проценти минатата 2023 година…

Претходната цел на компанијата беше годишен раст од 50 проценти во испораките или 20 милиони возила до 2030 година. Со оглед на падот на продажбата оваа година, американскиот бренд ја менува таблата и се откажува од тој план.

Најпродаван автомобил за минатата година во Европа беше Tesla Model Y. И оваа година овој модел започна со ветувачка продажба, но минатомесечниот резултат, каде што Model Y не успеа ниту да се пробие на листата на топ 20 најпродавани модели , едноставно победи го.

Затоа Илон Маск (Elon Mask), по падот на продажбата, прави промена во стратегијата и инсистира на забрзување на лансирањето на подостапни модели, а производството треба да започне порано од првичната цел, пренесуваат информативните агенции.

Во неочекувана промена на стратегијата, Tesla официјално објави дека се откажува од една од своите амбициозни цели. Имено, американската марка на електрични автомобили повеќе не планира да произведува 20 милиони електрични автомобили до 2030 година, како што планираше во блиското минато.

Илон Маск, извршниот директор на брендот, рече дека сака да го забрза развојот на нови достапни електрични модели со приближна цена од 25.000 американски долари. Така, сегашните производни линии ќе бидат прилагодени на овие идни модели. Таквата стратегија ќе доведе до помали трошоци за производство и повеќе произведени автомобили.

Теslа има за цел да започне со производство на новиот електричен модел со пристапни цени порано од првично планираното. Станува збор за модел за кој не се познати технички детали, освен дека лансирањето наместо во 2025 година ќе се случи на крајот на оваа година. Сепак, според достапните информации, компанијата првенствено ќе се фокусира на претставување на своето прво автономно електрично Robotaxi во август.

НАЈНОВИ