Тоyotа ја зголеми глобалната продажба

Јапонската Toyota соопшти дека нејзината глобална продажба и производство достигнале рекордно ниво во фискалната година што заврши на 31 март, поддржани од силната побарувачка и отсуството на ограничувања во понудата на полупроводници…

Сепак, Toyota планира да го одложи почетокот на производството на своите електрични возила (EVs) во САД и да го намали домашното производство за да ја осигура безбедноста и квалитетот на производите по серијата скандали кај компаниите од нејзината групација, според весникот Mid Japan Economist. , пренесува Reuters.

За наведениот пресметковен период, Toyota соопшти дека нејзината глобална продажба се зголемила за 7,3 отсто на 10,31 милиони единици на годишно ниво (само за главната производна линија), надминувајќи ја границата од десет милиони за прв пат, додека нејзиното производство достигна 9,97 милиони единици , што е зголемување од 9,2 отсто во однос на претходната година.

Сепак, најголемиот светски производител на автомобили по обем забележа пад на продажбата и производството во март поради жестоката конкуренција во Кина, најголемиот пазар на автомобили во светот.

Глобалната продажба на Тоyota во март падна за 2,1 отсто во однос на претходната година на 897.251 примерок, а неговото производство падна за 10,3 отсто на 807.026 единици.

Во исто време, глобалната продажба на EV батерии во годината што заврши во март се зголеми повеќе од тројно на 116.654 единици.

Тоyotа планира да го одложи почетокот на своето производство на електрични возила во САД во пролетта 2026 година, од првичниот план за 2025 година, а намерната пауза во работењето би била да обезбеди квалитет и безбедност.

 

Претходна
Следна
НАЈНОВИ