Тоyotа во партнерство со Huawei сака да го забрза развојот на „паметно“ возење

Упатените тврдат дека Тоyotа има намера да го интегрира системот, кој е развиен во соработка со Huawei, во своите автомобили…

Тоа е систем кој ќе донесе напредок во безбедноста, но и зголемување на полето на автоматизацијата.

Во оваа соработка Huawei ќе го обезбеди хардверскиот скелет, а Momenta е задолжен за софтверот.

Тоyotа ќе ја задржи контролата врз корисничкото искуство, ќе ги направи последните прилагодувања и ќе ја контролира интеграцијата.

Целта на партнерството е да ги подобри технологиите за помош на возачот, како и да ги подигне автомобилите на Тоyotа на повисоки нивоа на автономија.

Официјалната потврда се очекува на претстојниот автосалон во Пекинг, кој се враќа по четири години, пренесуваат информативните агенции.

Тоyotа претходно соработуваше со Huawei на паметни кокпит и поврзани системи на возила.

Јапонскиот производител исто така го поддржа финансирањето на Momento Series C, што објаснува зошто компанијата е подготвена да ја користи својата технологија.

Клучно е Toyota да реализира поголем белег на кинескиот пазар, каде што моментално ги нуди електричните возила bZ3 и bZ4X, но од друга страна пак, реалност е дека продажбата на ниту еден од нив не оди баш добро.

Усвојувањето на напредни системи за паметно возење има потенцијал да го редефинира имиџот на Тоyotа како технолошки производител на автомобили, што е клучно за зајакнување на конкурентноста на пазарот на електрични возила што брзо се развива.

НАЈНОВИ