Во 2023 година, електричните автомобили во САД потрошиле повеќе струја отколку возовите

Американската федерална агенција за информации за енергија (EIA) објави информации за проценетата национална и регионална потрошувачка на електрична енергија за ЕV за 2018 година…

Потрошувачката на електрична енергија во железничкиот сообраќај е стабилна во последните две децении и во просек изнесува околу 7.000 GWh. Во овој временски период, железничките пруги во Соединетите Држави беа минимално проширени и електрифицирани.

Во 2023 година, продажбата на електрични возила во САД изнесува 16 отсто од вкупната продажба. Проценетата годишна потрошувачка на електрична енергија на електричните автомобили се искачи на 7.596 GWh, што е речиси пет пати повеќе од потрошувачката забележана од електричните автомобили во САД во 2018 година. Со ова, потрошувачката на електрични автомобили во САД ја надмина потрошувачката што ја забележаа електричните возови.

Во минатата 2023 година, Калифорнија сочинуваше 33,9% од вкупната потрошувачка на електрична енергија на електро возила во САД, а потоа следи Флорида со 60%.

Од друга страна, електричните автомобили користеле најмалку електрична енергија во Северна Дакота, Јужна Дакота и Вајоминг. Во овие американски држави електричните автомобили не се толку популарни, пред се поради релативно интензивната зима.

НАЈНОВИ