Volkswagen ќе плати 50 милиони евра отштета поради скандалот Дизелгејт во Италија

Германскиот производител на автомобили Volkswagen ќе им исплати отштета на италијанските клиенти затоа што им продал автомобил кој загадува повеќе од тоа што беше објавено…

Околу 60.000 потрошувачи ќе добијат надомест во вкупен износ од 50 милиони евра, соопшти Европската организација на потрошувачи (BEUC).

Volkswagen се согласи да плати компензација според договорот со италијанската организација за потрошувачи Altroconsumo.

BEUC го нарече договорот победа за италијанските потрошувачи. Наводно, од Volkswagen е побарано да плати компензација на засегнатите потрошувачи и во другите европски земји.

„Овој договор им дава надеж на илјадници потрошувачи во другите европски земји кои сè уште чекаат компензација бидејќи им беше продаден автомобил што загадува повеќе отколку што беше објавено (рекламирано)“, рече извршната директорка на BEUC, Моник Гојенс (Monique Goyens).

Земји каде што членовите на BEUC исто така бараат компензација во случајот со дизелгејт (Dieselgate) се Австрија, Белгија, Франција, Луксембург, Холандија и Португалија.

Онаму каде што е можно, членовите на BEUC иницираа колективни тужби против Volkswagen за да ги заштитат своите потрошувачи. Сепак, поради недостигот на алатки за колективна правна заштита во некои земји, не бевте во можност да издејствувате правда за сите ваши потрошувачи или немавте друг избор освен да поднесете барања во име на поединечни потрошувачи, предупреди BEUC.

Аферата со дизелгејт избувна во септември 2015 година кога американската агенција за заштита на животната средина ЕPА ѝ откри на јавноста дека Volkswagen мамел на тестовите на издувните гасови.

Скандалот потоа се прошири и на другите компании од автомобилската индустрија.

Судот нареди Volkswagen да плати отштета од 200 милиони евра на повеќе од 63.000 италијански потрошувачи уште во 2021 година во Италија.

НАЈНОВИ