Cruise robotaxi во Аризона

По запирањето на активносстите од страна на Компанијата, минатата 2023 година, поради судир со пешак во Калифорнија, експанцијата продолжува со нов замав….

Умено самовозечките Taxi автомобили на Cruise сега почнуваат со оперативна работа во друга Сојузна Американска Држава – Аризона.

Компанијата отпушти девет клучни директори

Cruise повторно ќе почне да ги користи своите автономни возила по големите промени минатата година. Промените минатата година доведоа до пауза во некои операции, губење на извршен директор и отпуштање на голем дел од нејзината работна сила, вклучително и неколку извршни директори.

Подружницата на GM соопшти дека продолжува со возењето за да собира информации за патот и да креира мапи за своите автономни возила. Првите возила на Cruise кои повторно ќе излезат на пат ќе бидат распоредени во Феникс, Аризона.

Компанијата, исто така, планира да се прошири и во други градови бидејќи продолжува да „се ангажира со официјални лица и лидери на заедницата“.

Cruise (потесетуваме)  ги прекина сите операции без возач неколку недели по инцидентот во Калифорнија.

Тогаш едно од роботските такси прегазило и влечело пешак кој бил фрлен на патот откако во него удрил друг автомобил.

Калифорниската DMV и Комисијата за јавна служба на Калифорнија ги укинаа лиценците за работа во државата поради тој инцидент и други безбедносни прашања.

До ноември минатата година, Cruise исто така го прекина возењето со човек во robotaxi.

Тоа беше дел од проширена безбедносна истрага спроведена од независна консултантска фирма.

Без активирање на автономни системи

Кајл Фогт (Kyle Vogt), ко-основачот и извршен директор на компанијата, поднесе оставка набргу потоа. Компанијата отпушти и девет клучни директори. Се појавија тврдења дека Cruise ја задржал видео снимката на која се гледа жртвата во инцидентот во Калифорнија згмечена под неговото возило.

Во декември, роботскиот производител на такси отпушти 24 отсто од својата работна сила, која беше околу 900 вработени. Возилата за крстарење исто така имаат проблеми со препознавањето на децата, според извештаите од минатата година.

Cruise рече дека спроведува тестирање на затворена патека во текот на изминатите неколку месеци додека работи на обнова на довербата. Сите роботакси што ќе одат до Феникс ќе бидат возила управувани од луѓе без активирани автономни системи.

Крајната цел, се разбира, е повторно да се лансираат целосно автономни возила без возач, но компанијата не соопшти дали има краен датум или одредена временска рамка за таа цел.

НАЈНОВИ