Студија за поврзаност помеѓу бучавата на издувниот систем и личноста на сопственикот на автомобилот

Една канадска студија сугерира дека бучавата од издувните гасови преку издувниот систем од автомобилот е директно поврзана со личноста на сопственикот на тој ист автомобил…

Со други зборови, ако сакате бучни автомобили, тоа може да биде показател за садистички или психопатски тенденции. Џули Аиткен Шермер (Julie Aitken Schermer), професорка по психологија и менаџмент и организациски студии на Западниот универзитет во Лондон (Western University London), Онтарио, дошла на идеја за истражување додека го шетала своето куче во близина на кампусот. -„Секојдневно наидуваме на гласни автомобили, камиони и мотоцикли кои грмат, а кога ќе „пукаат“ се плашам“, изјави таа за CBC. „Моето куче се исплаши. Гледам други животни како бегаат, дури и верверички“.

Се прашувала кој сака такви автомобили, а бидејќи не можела да најде одговор, решила да студира на факултет. Затоа Аиткен Шермер прашал 529 дипломирани студенти по бизнис дали сакаат гласни автомобили и дали би ги модифицирале нивните за да бидат погласни. Таа, исто така, на секој човек го даде краткиот тест за личност Dark Tetrad (SD4), дизајниран да намириса четири темни особини на личноста: нарцизам, садизам, психопатија и макијавелизам. Таа веруваше дека ова мало истражување ќе укаже на врската помеѓу гласните автомобили и нарцизмот под претпоставка дека гласниот издув ќе привлече луѓе кои сакаат да го привлечат вниманието кон себе. Сепак, студијата укажа на значително посилна поврзаност со садизмот и психопатијата, пренесуваат информативните агенции.

„Се чини дека тоа е бесчувствително непочитување на чувствата на другите луѓе и нивните реакции“, изјави Ајткен Шермер за CBC. „Тоа е психопатија која излегува и тие веројатно уживаат да гледаат како луѓето се плашат. Да речеме дека студијата била строго ограничена на студенти од една насока и прашалникот не вклучувал мислења за бучни мотоцикли.

Љубителите на автомобили силно се спротивставуваат на резултатите од студијата, дознава CBC, а авторката во своја одбрана пак при тоа посочила дека колекционерите и вистинските ентузијасти на модифицирани автомобили не биле вклучени во нејзината студија.

НАЈНОВИ